Pakkaustuntija Packdesign ID
Kaksi öljypulloa kirkkaalla keltaisella taustalla, joista toisessa on Apetit Rypsi & Rapsi -etiketti ja toisessa ei etikettiä. Etualalla Pantone-väriviuhka sekä yksittäisiä värichipsejä, jotka liittyvät painovärien vertailuun. Kuvassa korostuu painovalvonnan ja sävyjen tarkkuuden merkitys pakkauksen lopputuloksessa.
BRÄNDI JA PAKKAUSSUUNNITTELU: VISUAALISEN ILMEEN HALLINTA

Painovalvonta: avain onnistuneeseen lopputulokseen?

Painovärien hienosäätö, materiaalin ja tuotesisällön vaikutus väreihin sekä oikean sävyn toteutuminen lopullisessa kontekstissaan – nämä ovat asioita, joita ei voi aina ennakoida täysin näytöllä tai koevedoksilla. Siksi painovalvonta on edelleen joissain projekteissa korvaamaton työvaihe onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi ja erityisesti silloin, kun värien halutaan toteutuvat täsmälleen toivotulla tavalla ja yhdenmukaisena pakkaustyypistä toiseen.

Kun pakkausilme uudistuu ja tuotanto pyörähtää käyntiin, on painatus se viimeinen vaihe varmistaa lopputulos

Tässä kohtaa asiantuntevan ja painoprosessia ymmärtävän suunnittelijan mukanaolo painotyön aloituksessa voi olla ratkaisevaa. Hyvin hoidetussa painovalvonnassa sävyt, kontrastit ja yksityiskohdat hiotaan kohdalleen ennen koko painoerän valmistusta. Näin päästään kerralla maaliin ilman tarvetta palata värisäätöihin yhä uudelleen. Painovalvonta yhdessä asiantuntijan kanssa on usein korvaamaton työkalu lopputuloksen varmistamiseksi!

Kun Apetit Rypsi&Rapsiöljyjen pakkausilme uusiutui, lopputulos varmistettiin ja viimeisteltiin painotyön aloituksessa asiakkaan ja asiantuntijamme  yhteistyönä. Tuotepäällikö Liisi Nyman Apetitilta korostaa, että asiansa osaavan ja painoprosessia ymmärtävän suunnittelijan mukanaolo painotyön aloituksessa oli tärkeää jo itse prosessin ja sen eri mahdollisuuksien ymmärtämiseksi.

 Painamiseen liittyy paljon ammattisanastoa, joka ei esimerkiksi minulla ole niin hyvin hallussa. Keskustelussa oli helppoa pysyä kärryillä, kun pystyimme luottamaan Maijaan ja siihen, että hän kysyy oleelliset asiat koskien koko painatusprosessia, kiteyttää Liisi Nyman ja jatkaa: Testasimme etikettiä eri värivaihtoehdoilla sovittaen testietiketin pulloon ja laittamalla pullot esille vierekkäin. Täytimme pullot myös öljyllä, koska värillinen tuote pullossa muuttaa etiketin sävyjen ilmenemistä.

 Keskustelemalla ja vertailemalla löysimme juuri oikeat sävyt ja olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen.

Juuri tällaisissa tilanteissa paikan päällä tehtävä painovalvonta on korvaamattoman arvokasta:

Kun etiketti ei ole vain painopinta – myös pakkauksen sisältö ja esim. materiaalin paksuus vaikuttavat usein lopputulokseen.
Kun sävyt voivat elää eri painomenetelmillä, materiaaleilla ja valaistuksessa.
Kun hyväksyntä tehdään yhdessä – ja työ menee kerralla oikein.

Usein painovalvonta jää pois kiireen tai kustannusten vuoksi. Jos koepainatuksia ei kuitenkaan voida tehdä etukäteen, voi paikan päällä tehtävä hyväksyntä olla ainoa tapa varmistaa haluttu laatu. Tässä säästetään aikaa, vältetään turhat ja kalliit korjaukset ja varmistetaan visuaalisesti johdonmukainen brändi-ilme.

 Kun suunnittelija tuntee brändin ja ymmärtää painotekniikan rajoitteet, on helpompi tehdä oikeita päätöksiä oikealla hetkellä. Ja usein se yksi kriittinen sävyero, joka muuten olisi huomattu vasta hyllyssä, tulee korjatuksi juuri tässä vaiheessa, painottaa Maija Olkkonen-Seppo Packdesign ID:stä.