Pakkaustuntija Packdesign ID
SCANPACK_2022-PAKKAUSSUUNNITTELIJA KERTOO: MESSURAPORTTI
MESSURAPORTTI  |  SCANPACK 2022 

Pakkaussuunnittelijan silmin – SCANPACK messuraportti OSA 1

Teksti: Maija Olkkonen-Seppo ja Emma Kosonen, Kuvat: Packdesign ID. Julkaistu esimmäisen kerran Pakkaus -lehdessä no 8/22.

Pakkaussuunnittelijoina olemme kiertäneet alan eri messuja jo reilun parin kymmenen vuoden ajan ympäri maailman. Antoisia ovat olleet niin Tokion pakkausmessut kuin viimeisimpänä syksyinen Scanpack 2022, joka järjestettiin Göteborgissa neljän vuoden tauon jälkeen. Messuvierailut auttavat pitämään Pakkaussuunnittelijan omaa asiantuntijuutta ja verkostoja ajan tasalla, sekä tarjoavat samalla mahdollisuuden face to face -projektitapaamisille ja muille mielenkiintoisille keskusteluille. Inspiraatiota haemme aina messujen yhteydessä myös paikallisia marketteja ja kauppoja kiertämällä. Reissuun kannattaakin lähteä tyhjän laukun kanssa sillä paluumatkalle se on aina täyttynyt ”pakkausroskasta”.

Scanpack on Pohjoismaiden suurin alan messu ja se järjestetään lähtökohtaisesti kolmen vuoden välein – edellisen kerran pääsimme vierailemaan Scanpackissa vuonna 2018. Tämän syksyn messuilla oli kaikkiaan lähes 13 000 osallistujaa yli 4000 yrityksestä ja 45 maasta.

Messu on mielestämme kätevän kompakti ja pari päivää riitti meille mainosti tälläkin kertaa sen kiertämiseen, vaikka mielessä oli jälleen monta erilaista tuotetta, pakkausta, materiaalia ja hanketta, joita silmällä pitäen messuja tarkastelimme. Isommilla messuilla aika loppuu aina väistämättä kesken. 

Odotustemme mukaan messujen pääteemat liikkuivat kestävän kehityksen aiheiden ympärillä. Kierrätettävyys, materiaalin vähentäminen, uudelleenkäyttö- ja täyttöpakkaukset nousivat selkeästi esille messutarjonnassa.

Vähennä, kierrätä vai sittenkin biopohjainen muovi?

Messuilla Pakkaussuunnittelija saattoi havaita, että pakkausvalmistajien tarjoama, selkeästi yleisin kestävän kehityksen ratkaisu, oli valmistaa pakkauksia jotka ovat helposti kierrätettäviä (esim. monomuovi), eli edelleen fossiilisesta raaka-aineesta valmistettuja tuotteita jotka sinänsä tukevat esim. EU:n kierrätystavoitteita kunhan ne lajitellaan ja kierrätetään oikein. Seuraavana tulivat materiaalin vähentäminen ja kierrätysmateriaalin käyttö (joko PCR- tai PIR -lähteistä). 

Post Industrial Recycled -materiaalien saatavuus on vielä suhteellisen rajallista ja PCR-materiaalin käyttö asettaa usein haasteita esim. elintarviketurvallisuuden näkökulmasta. Siksi yhä useampi elintarvikkeita valmistava yritys onkin kääntynyt biopohjaisten, uusiutuvista raaka-aineista valmistettavien materiaalien käyttöön. Tyypillisesti näitä materiaaleja käytetään massabalanssiperiaatteella ja niiden käyttöä perustellaan hiilijalanjäljen pienentämisellä. Biopohjaisuus kuulostaa hyvältä ja materiaalina se on lähtökohtaisesti samalla tavalla kierrätettävissä kuin öljystäkin valmistettu muovituote, mutta mielestämme ehdottoman tärkeää biopohjaisia raaka-aineita käytettäessä on olla 100-prosenttisen läpinäkyvä, eli kertoa avoimesti myös mistä lähteestä raaka-aine on peräisin.

Orkla Foods Sverige:n salaatinkastikepullo palkittiin Scanpack-messuilla Packnorth Award 2022 -kilpailussa Nordic Bioplastföreningenin erikoispalkinnolla. Pullo on valmistettu 90-prosenttisesti massabalanssiperiaatteella ISCC-sertifioidusta biopohjaisesta PP:stä. 

Felix salaatinkastikepullo Packnorth palkinto

Pakkaussuunnittelija tietää: mono on must

Viime vuosina alkanut monomateriaalien esiinmarssi jatkui näyttävästi myös Scanpackissa: lähes joka osastolta löytyi monomateriaalista valmistettuja muovipakkauksia, jotka helpottavat lajittelua, parantavat kierrätetyn jakeen laatua ja näin edistävät kierrätetyn raaka-aineen uusiokäyttöä.

scanpack messut monomateriaalia

Vähemmän on usein ihan tarpeeksi –  ja yhä useammin myös kauniimpaa

Pakkausten keventäminen ja erityisesti muovin vähentäminen on jo pitkään ollut tapetilla – kuinka usein vähemmän onkin ihan riittävästi? pohtii Pakkaussuunnittelija entistä useammin.

Esimerkiksi tuubipakkauksiin on jo useamman vuoden ollut olemassa tulpparatkaisuja, joissa materiaalin käyttöä on minimoitu kuluttajatoimivuudesta tinkimättä. Näitä ratkaisuja ei kuitenkaan vielä markkinoilla juuri näy, sillä pakkausalalla uusien muotoilujen yleistyminen on hidasta. Ja siinä, missä esimerkiksi drop in -materiaaliratkaisu on otettavissa käyttöön melko helposti, ei uudenlainen tulppamuoto sellaisenaan sujahda tuotantolinjalle vaan vaatii yleensä myös investointeja. Messuillakaan ei näitä tulpparatkaisuja montaa näkynyt, mutta suunniteltuina sellaisia kyllä oli ja 3D-mallinnuksia pääsimme myös tarkastelemaan. Kysynnän kasvun kautta niitä myös aletaan valmistaa. 

Pakkaussuunnittelijan silmissä madalletut ja minimoidut tulppamuodot näyttäytyvät moderneina, kiinnostavina ja miellyttävät myös esteettistä silmää. Uskomme siihen, että myös esteettisyyden käsitys on muuttumassa minimalistisempien ratkaisujen myötä. Yhä useammin vähemmän on myös kauniimpaa, kun ekologisuus ja estetiikka kulkevat käsi kädessä! 

Vaikka kaupoissa meillä ei vielä montaakaan ”minimoitua” tulppamuotoa näy, löytyy matalia tulppia jo kuitenkin näissä La Roche-Posayn tuubeissa meidänkin apteekkiemme hyllyiltä.

minimoitu tulppa tuubissa scanpack

Keventämisen ja vähentämisen ratkaisuista ja keinoista oli messuosastoilla viestitty monin eri tavoin. Lienee helppoa oivaltaa, että käytetyn pakkausmuovin määrä vähenee kun sama tuotemäärä pakataan kahden pienen tuubin sijasta yhteen isompaan. Myös paksuseinämäisestä muovipullosta kevyempään tuubipakkaukseen siirtyminen saattaa toki vähentää materiaalin määrää, mutta pussiin siirtyminen tuottaisi vielä huomattavasti isompia prosenttilukuja. Suosittelemme harkitsemaan myös pussivaihtoehtoa!

tuubeja Scanpack messuilla

Multitubesin Tubairless tarjoaa kevyemmän vaihtoehdon perinteiselle airless -pumppupullolle. Valmistajan mukaan sen avulla vähennetään muovin määrää perinteiseen pakkaukseen verrattuna jopa 50 % pakkaustyypin hyvistä ominaisuuksista tinkimättä. Lisäksi sen kerrotaan olevan täysin kierrätettävä. Monien pakkausten pumppuratkaisut ovatkin vielä yleisesti hankalasti kierrätettäviä, mutta myös helpommin kierrätettäviä monomateriaaliratkaisuja on jo tarjolla ja niitäkin messuilla nähtiin.

ArtaPlastin jo vuosia sitten lanseeraama Fibercup -tuoteperhe on saanut uusia muotoja ja kokoja. Fibercupin runko koostuu muovisesta ”kehyksestä” ja siihen kiinnittyvä kartonki muodostaa rasian ulkovaipan. Suomessa ko. pakkausta on käyttänyt mm. Arla Luonto+ -jogurteissaan. Pakkaus lajitellaan kartonkikeräykseen, eli muoviset osat eivät päädy kiertoon vaan ne poltetaan. 

pikari artaplast

Joissakin pakkauksissa materiaalien lajittelusta on tehty jo suoranaista askartelua. Pakkaussuunnittelijan mielestä vastuuta saksimisesta ei voi siirtää kuluttajille vaan pakkausten tulee olla lajiteltavissa ilman ylimääräistä vaivaa, jotta se tulee tehdyksi. 

leikkaa ja kierrätä

Vihdoinkin refill, iloitsee Pakkaussuunnittelija!

Jo jonkin aikaa olemme povanneet refill -pakkausten tulemista ja vihdoinkin se aika näyttäisi olevan käsillä. Ensimmäisiä refill -konsepteja ja toteutuksiakin nähtiin jo viime vuosituhannella, mutta vasta aivan viimevuosina niitä on alkanut näkyä myös meillä ihan livenä kauppojen hyllyillä. Tämän hetken kuluttajat ovat vastaanottavaisempia uusille ratkaisuille ja messuilla trendi näkyi pakkaustarjonnassa yhä uusien tuotepakkausten kohdalla. 

REFILL PAKKAUKSIA

Raportin jatko-osaan pääset tästä linkistä:

Pakkaussuunnittelijan silmin – SCANPACK Messuraportti osa 2.

Haluatko kuulla lisää, löytää uusia pakkausratkaisuja tai tarvitset apua pakkauskehityksessä?

Ota yhteyttä niin jutellaan! Tarjoamme aina ilmaisen alkukonsultaation.

Tai jätä yhteydenottopyyntö täyttämällä yhteydenottolomake tästä linkistä.