Pakkaussuunnittelijan silmin – SCANPACK messuraportti OSA 2
Teksti: Maija Olkkonen-Seppo ja Emma Kosonen, Kuvat: Packdesign ID. Julkaistu esimmäisen kerran Pakkaus -lehdessä no 8/22.
Pakkaussuunnittelijoina olemme kiertäneet alan eri messuja jo reilun parin kymmenen vuoden ajan ympäri maailman. Antoisia ovat olleet niin Tokion pakkausmessut kuin viimeisimpänä syksyinen Scanpack 2022, joka järjestettiin Göteborgissa neljän vuoden tauon jälkeen. Messuvierailut auttavat pitämään Pakkaussuunnittelijan omaa asiantuntijuutta ja verkostoja ajan tasalla, sekä tarjoavat samalla mahdollisuuden face to face -projektitapaamisille ja muille mielenkiintoisille keskusteluille. Inspiraatiota haemme aina messujen yhteydessä myös paikallisia marketteja ja kauppoja kiertämällä. Reissuun kannattaakin lähteä tyhjän laukun kanssa sillä paluumatkalle se on aina täyttynyt ”pakkausroskasta”.
Scanpack on Pohjoismaiden suurin alan messu ja se järjestetään lähtökohtaisesti kolmen vuoden välein – edellisen kerran pääsimme vierailemaan Scanpackissa vuonna 2018. Tämän syksyn messuilla oli kaikkiaan lähes 13 000 osallistujaa yli 4000 yrityksestä ja 45 maasta.
Messu on mielestämme kätevän kompakti ja pari päivää riitti meille mainosti tälläkin kertaa sen kiertämiseen, vaikka mielessä oli jälleen monta erilaista tuotetta, pakkausta, materiaalia ja hanketta, joita silmällä pitäen messuja tarkastelimme. Isommilla messuilla aika loppuu aina väistämättä kesken.
Odotustemme mukaan messujen pääteemat liikkuivat kestävän kehityksen aiheiden ympärillä. Kierrätettävyys, materiaalin vähentäminen, uudelleenkäyttö- ja täyttöpakkaukset nousivat selkeästi esille messutarjonnassa.
Messuraportin ensimmäisen osan löydät tästä linkistä:
Pakkaussuunnittelijan silmin – SCANPACK Messuraportti osa 1.
Messuraportin toinen osa alkaa tästä:
Palkittua kierrätettävyyttä ja uusiokäyttöä
Saksalainen Saier Verpackungstechnik esitteli erittäin mielenkiintoista, palkittua S-Liner Peel -maaliämpäriä, jonka sisäpuolella on ohut, irrotettava kalvo. Kun maali on käytetty loppuun ja se on kuivaa, erottuu ämpärin sisäpinnalta pieni kieleke, josta vetämällä koko ämpärin sisäpuolen peittävä ohut muovikalvo voidaan irrottaa ja lajitella sekajätteeseen. Tämän jälkeen ämpäri on lähes yhtä puhdas kuin ennen täyttämistä ja sitä voidaan (materiaalina kierrättämisen lisäksi) käyttää uudelleen esim. kemikaaleille, rakennusmateriaaleille tai valmistajan mukaan jopa elintarvikkeille. Olisiko tässä seuraava hittituote ämpärihulluille suomalaisille, pohtii Pakkaussuunnittelija? Metsässä marjanpoiminta-aikaan ei näy tulevaisuudessa enää vain mainosämpäreitä vaan myös maaliämpäreitä…?
Hiilivapaa musta on uusi musta, huomaa Pakkaussuunnittelija
Monen pakkausvalmistajan tarjonnassa näkyi taas mustaa muovia – ja nimenomaan hiilivapaata mustaa muovia, jonka pitäisi kulkea sujuvasti muovinlajittelussa. Olisiko musta muovi vihdoin pääsemässä pois ”pannasta” vai onko ajatus sen huonoudesta iskostunut jo niin tiukkaan kuluttajien mieliin, että siitä ollaan pääsemättömissä? Muovin uusiokäytön näkökulmasta edelleen paras materiaali on kuitenkin kirkas monomuovi.
Hiilijalanjälki laskettu – Pakkaussuunnittelija hiilijalanjäljillä
Tuotteiden (ja pakkausten) aiheuttamaa ympäristökuormaa tarkastellaan yhä useammin hiilijalanjälkilaskennan avulla. Messuilla Pakkaussuunnittelija sai huomata, että tämä näkyi messuosastoilla kautta linjan.
Ruotsalaisen syvävedettäviä muovipakkauksia valmistavan Treform Packaging AB:n osastolla jokaisen rasian hiilijalanjälki oli laskettu. Nopealla vilkaisulla saattoi huomata että 80 % rPET:iä ja 20 % fossiilipohjaista muovia sisältävän rasian hiilijalanjälki oli pienempi kuin vastaavan painoisen, kokonaan neitseellisestä raaka-aineesta valmistetun rasian hiilijalanjälki. Ero ei tunnu äkkiseltään kovin suurelta, mutta jos pakkauksia tuotetaan esim. miljoonia vuodessa niin silloin ero on jo tuntuva.
Joissakin tuotteissa pakkausten koko taustapuoli on ”pyhitetty” kestävän kehityksen viesteille, sertifikaateille ja lupauksille tavoitteista vähentää esim. hiilijalanjälkeä. Mielestämme kuluttajille ei voida kertoa liikaa kaikista näistä (joskus pieniltäkin tuntuvista) askeleista, joita pakkausmaailma ottaa kohti kestävämpiä ratkaisuja. Monissa pakkauksissa ei vain ole näin ruhtinaallisesti tilaa!
Älyä ja indikaattoreita
Scanpackissa kuultiin myös mielenkiintoisia puheenvuoroja eri teemoista kolmella lavalla. Mekin ehdimme kuuntelemaan muutamaa mm. innovaatioihin keskittyneen Scanpack Pioneers -lavan esitystä (ja lepuuttamaan jalkoja).
Innovaatiopäällikkö Mats Jeppson esitteli Emballatorilla tehtyjä materiaalikokeiluja, joiden avulla on pyritty selvittämään mitä haasteita ja mahdollisuuksia fossiilisen raaka-aineen korvaavien uusien biopohjaisten muovimateriaalien käyttöön liittyy. Lisäksi Jeppson esitteli yhteistyössä ruotsalaisen startup-yrityksen, Innoscentian kanssa tehtävää ”tuoreusindikaattorin” kehitystyötä jonka tavoitteena on saada sen materiaalista elintarvikekelpoinen. Tämä dynaaminen indikaattori kertoo ajantasaisesti tuotteen jäljellä olevasta hyllyiästä ja käyttökelpoisuudesta. Usein tällaisten indikaattorien kerrotaan hyödyttävän niin tuotteen valmistajaa, jälleenmyyjää kuin kuluttajaakin, mutta kriittinen kysymys kuuluukin: kuka näistä kolmesta on valmis maksamaan ylimääräisestä tuotteeseen valmistettavasta ja kiinnitettävästä etiketistä?
Etikettivalmistajan mukaan ”kaikissa Norjalaisissa kalatuotteissa” on Keep-it -aika-lämpöindikaattori, joka osoittaa tuotteen jäljellä olevien käyttöpäivien määrän. Kiitämme intuitiivista, helposti ymmärrettävää lämpömittarimaista ulkoasua ja moitimme sitä, että indikaattorissa tarvitaan kuitenkin vielä tekstiä ”Days left”. Tosin tämän yksinkertaisen merkin viesti on helppo oppia ja muistaa. Tätä messuilla näytteillä ollutta turskaa ei indikaattorin mukaan kannata valmistaa illalliseksi, toteaa Pakkaussuunnittelija.
Inklusiivisuutta ja innovaatioita
Kokonaan kartongista valmistettu Arielin ECOCLIC -pesuainepakkaus on kehitetty korvaamaan vastaavaa muovista rasiapakkausta hyvistä käyttöominaisuuksista tinkimättä. Arielin mukaan se on käytettävyydeltään lapsiturvallinen, ergonominen ja intuitiivinen ja messuilla pääsimme testaamaan pakkausta myös livenä. Pakkaus tuntui toimivan avattaessa mainiosti, mutta ei kuitenkaan liian helposti. Erityistä kiitosta annamme siitä, että suljettaessa se antaa vastineeksi click-äänen mistä tietää, että pakkaus on tukevasti kiinni! Pakkausten käytettävyyden muotoilussa äänivaste on seikka, johon tulisi kiinnittää yleisesti enemmän huomiota. Pakkaus on myös valmistajan mukaan täysin kierrätettävissä ja se sisältää max. 5 % muovia.
Myös esteettömyyteen ja inklusiivisuuteen on rasian suunnittelussa paneuduttu merkittävästi. Käyttöohjeiden lisäksi kanteen on sijoitettu kohokuvio ja NaviLens-koodi helpottamaan myös näkövammaisten elämää. Pakkaussuunnittelijan mielestä pakkaus edustaa kokonaisvaltaista ja huomioivaa suunnittelua ja muotoilua parhaimmillaan!
Tästä linkistä voit lukea artikkelin pakkausten esteettömyydestä: Tulevaisuuden pakkaus on esteetön ja inklusiivinen.
JASA Packaging Solutions ja NNZ Scandinavia esittelivät osastollaan hyvin erottuvia ja ekologisuutta henkiviä, täysin muovittomia Carry-Charta -hedelmä- ja vihannespakkauksia. Ne on valmistettu pinnoitetusta paperista ja kierrätetystä puuvillasta. Uusi pakkaus toimii nykyisillä pakkauskoneilla pienin modifikaatioin mutta miten mahtaa puuvillaverkko käyttäytyä paperin tai kartonginkierrätyksessä, miettii Pakkaussuunnittelija? NZZ hakee parhaillaan koko pakkaukselle biohajoavuus- ja kompostoitavuussertifikaattia.
Nerokas Push & Dose -sirottelupussi on palkittu Scanstar-palkinnolla jo v. 2019 mutta ainakaan Suomessa sitä emme ole vielä kaupoissa nähneet. Pussin suulla on kalvo, jonka reiät räätälöidään jokaiselle tuotteelle sopivan kokoisiksi. Pussin suuta puristelemalla on helppoa ja tarkkaa annostella mausteita, siemeniä, nonparelleja tai vaikkapa kuivashampoota. Push & Dose on patentoitu norjalainen innovaatio ja pussin hyödyt ovat selkeät: vähäisempi materiaalin ja roskan määrä (= keveys) sekä tyhjien pakkausten kuljetus litteänä (vrt. pullo tai tölkki). Pakkaus on valmistajan mukaan myös uudelleensuljettavissa.
Tanskalainen mikroyrttejä kasvattava ja markkinoiva Grow-up-farm on kehittänyt yhdessä Schur Star Systemsin kanssa ”Eat.Grow.Repeat”-tuotekonseptin jossa pakkauksella on keskeinen rooli: kun pakkauksen yläosa on leikattu irti, muodostuu alaosasta ”ruukku”, jossa esim. herneenversot voivat kasvaa kotona ikkunalaudalla täyteen mittaansa. Ja kun sato on kertaalleen korjattu, voivat versot jatkaa kasvuaan yhä uudelleen ja uudelleen.
Messuilla pääsimme nauttimaan kahvista muovista take away -kantta korvaavan, kuitukannen kautta. Kahviin se toi kyllä ihan uudenlaisen makuaromin, jonka miellyttävyydestä emme olleet aivan varmoja.
Kaiken kaikkiaan Scanpack 2022 -messut olivat jälleen kerran vierailun arvoiset ja aivomme saivat taas lisää ajattelemisen aihetta – vaikka messukahvista jäikin pahvin maku suuhun.
Seuraavan kerran Scanpack -messut järjestetään vuonna 2024 ja se onkin messujen 60-vuotisjuhlavuosi, sillä ensimmäisen kerran ne järjestettiin vuonna 1964. Tavataan taas messuilla!
Haluatko kuulla lisää, löytää uusia pakkausratkaisuja tai tarvitset apua pakkauskehityksessä?
Ota yhteyttä niin jutellaan! Tarjoamme aina ilmaisen alkukonsultaation.
Tai jätä yhteydenottopyyntö täyttämällä yhteydenottolomake tästä linkistä.